YANLIŞ ANLAŞILAN TURİZM PANELİ 2015

18.4.2015

YANLIŞ ANLAŞILAN TURİZM

Üniversitemizde Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde “Yanlış Anlaşılan Turizm”  konulu paneli TURİZM FAKÜLTESİ tarafından düzenlendi. Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele, Adıyaman Valisi Mahmut DEMİRTAŞ, Garnizon Komutanı Yarbay İbrahim KOYVER, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Adıyaman Belediyesi Başkan Vekili Abdurrahman GÜRBÜZCAN, İl Müftüsü Mehmet Ali ÖZTÜRKÇÜ, İl Milli Eğitim Müdür Seyfi ÖZKAN, Bilim Sanayi İl Müdürü Hacı DAŞTAN,  akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Başkanlığını Üniversitemiz Turizm Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Neşe KAFA’nın yaptığı panelde turizmin yanlış anlaşılan yönlerine değinildi.

Konuşmasına turizmin son yıllarda önem arz eden bir konu olduğunu belirterek başlayan KAFA, 2013 yılı itibariyle dünyada bir milyar insanın seyahat ettiğini ve bu kadar büyük bir pazardan her geçen gün pek çok işletmenin, ülkenin kendine pay çıkarmak için rekabet içerisine girdiğini belirtti. KAFA, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sadece insanların gelir elde ettiği değil, kültürlerarası etkileşimin olduğu, farklı insanların birbirlerini tanıdığı, farklı düşüncelerin birbirini hoş görmeye başladığı ve kişilerin gelir elde ettiği bir alan turizm.  Dünyada birçok insan seyahat ediyor ancak 2013 yılında ülkemizde 38 milyon insan seyahat etmiş olmasına rağmen ilimizde sadece 67 bin kişinin seyahat ettiğini biliyoruz. Adıyaman’ın bu kadar az pay alıyor olmasının sahip olduğu doğal çekiciliklere, sahip olduğu kaynaklara haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Demek ki yanlış düşünce ve algılar var ki böyle sonuçlarla karşılaşıyoruz. Bizle bu yanlış anlaşılmalara engel olmak istiyoruz.”

Panelde konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin BİLİM de gelişmekte olan bölgelerde turizm algısından bahsederek, turizmin basite indirgenecek bir konu olmadığını söyledi.

Turizm kadar insanlara para kazandıran ve insanlara saygı duyan bir meslek olmadığını dile getiren BİLİM,  özel sektörde turizmin daha iyi uygulandığını kaydetti. BİLİM, yerel halkın turizm sektöründe olmazsa olmaz bir pozisyonda olduğunu ifade ederek, turizmin yerel halkı da içinde alarak gelişecek bir kavram olduğunu belirtti.

Antalya Hilton Otel Genel Müdürü Aydın DURAN ise konuşmasında bir bölgeyle ilgili satış pazarlama noktasında yapılması gereken hususları anlattı. Suriye ve Irakta ’ki olaylardan dolayı bölgenin şu anda turizm sektörü açısından negatif yönde etkilendiğini ifade eden DURAN, “ Bu durumu pozitife çevirmek için buna yönelik çalışmanın yapılması noktasında sürekli istişarelerin yapılması gerekir. Yurt dışındaki tur operatörlerinin bölgeye davet edilmesi, şehrin, bölgenin tanıtımının yapılması ve bunun sonucunda yazılı görsel basında yer alacak şekilde haberlerin yapılması noktasında çalışmalar yapılabilir” dedi.

Üniversitemiz Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Eda DÖNBAK ise turizmin sürdürülebilir olması için elde edilen gelirlerin homojen bir biçimde turizm sektörlerine dağılması gerektiğini söyledi. DÖNBAK, şöyle konuştu: “Alternatif turizm kitle turizminin bir alternatifidir. Kitle turizmi ilk başta dinlenme ve eğlence motivasyonu ile yoğun bir şekilde hareket eden turistlerden oluşan bir olay. Ama şimdi sürdürülebilirliğinin önemi arttıkça alternatif turizm türlerinin önemi gündeme geliyor. Farklı bölgeler kendi ürünlerini tanıtmak için yarışıyorlar ‘’

Panelin sonunda Adıyaman Valisi Mahmut DEMİRTAŞ ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa TALHA GÖNÜLLÜ tarafından panelistlere Adıyaman Nemrut Dağı simülasyonu hediye edildi.

Panel öncesinde  Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin BİLİM, Antalya Hilton Otel Genel Müdürü Aydın DURAN, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramilya YARULLİNA YILDIRIM  ve Üniversitemiz Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir ÇORBACI, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’yü makamında ziyaret etti. GÖNÜLLÜ, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, misafirlerine Perre Antik Kenti Simülasyonu hediye etti.