Turizm Rehberliği

Hakkında

Eğitim süresi dört yıl olup, bölümün akademik kadrosu Turizm Bilim Alanından Doç. Dr. unvanına sahip olmuş üç Öğretim Üyesinden oluşmaktadır. Bununla birlikte Öğretim Üyelerimizden bazıları Ülkesel Turist Rehberi Lisansı ve Ruhsatnamesine sahip olmasının yanı sıra Turist Rehberliği alanında sektör deneyimine sahiptir. Bölümümüz müfredatında yer alan Almanca (S), Rusça (S) ve İngilizce (Z) dersleri üniversitemizin diğer birimlerindeki alanında uzman olan öğretim görevlileri tarafından yürütülmektedir. Eğitim öğretim hizmetlerinde kullanılan 7 Derslik ve bir bilgisayar laboratuvarı bölümümüzün fiziki kapasitesini oluşturmaktadır. 

Türk ve yabancı öğrenciler için geçerli olan genel kabul şartları programa kabul edilme ve başlamak için yeterlidir. ÖSYM tarafınca yapılan YKS sınavının DİL Puanı ile Bölümümüze öğrenci kabul edilmektedir. Kontenjanımız 40 ve okul birincileri için ayırılmış bir (1) kontenjandan ibaret olmaktadır.

Bölümden mezun olan öğrenciler “Turizm Rehberliği Lisans Programı Mezunu” unvanını alırlar. Ülkesel veya Bölgesel Lisanslı Turist Rehberliği yapabilmeleri için bu bölümde okuyan ve/veya mezun öğrencilerimizin yabancı dil seviyelerinin tespitinin ve uygulamalı eğitim gezilerinin tamamlanmış olması gerekmektedir. YDS'den (Yabancı Dil Sınavı) en az 75 puan almış ya da bu sınava eşdeğer kabul edilen T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın her yıl açtığı Yabancı Dil Seviye Tespit sınavını öğrencilerin başarmış olması gerekmektedir. TUREB (Turist Rehberleri Birliği)’ in yürütmekte olduğu en az 36 (uygulamada 45) günlük yurtiçi uygulama gezisini tamamlamış iseler Ülkesel Turist Rehberliği yapabileceklerdir. Belirtilen sınavlardan başarılı olmuş ve uygulama gezisini en az altı (uygulamada 8) gün yapmış olan öğrenciler ise Bölgesel Turist Rehberliği yapabileceklerdir.

Mezunlar, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sınavlarında yeterli koşullarını sağlamanın yanı sıra kendilerine ek avantaj yaratacak olan sektör deneyimine sahip olmaları ile herhangi bir üniversitenin alanlarıyla ilgili bir programında öğretim elemanı olarak çalışabileceklerdir. Bölüm mezunları aynı zamanda Kamu Personeli Seçme Sınavından (KPSS) yeterli puana sahip olduklarında alanları ile ilgili Halk Eğitim Merkezlerinde veya ortaöğretim programlarında öğretmen olarak istihdam edilebilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri ve Enformasyon Bürolarında, Müze ve Ören yerlerinde de Kamu Personeli Seçme Sınavından (KPSS) yeterli puana sahip olduklarında istihdam olanağına sahip olacaklardır.

Bölümden mezun olma şartları arasında bölüm müfredatında yer alan 240 Akts’ nin en az 2.00 GNO ile tamamlanmış olması, 30 günlük staj zorunluluğunun yerine getirilmiş olması bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığının Turist Rehberi Ruhsatnamesi ve Kimliği vermek için mesleğin uygulama alanı olarak zorunlu kıldığı 36 günlük Türkiye Turu da staj olarak değerlendirilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için söz konusu tur veya stajı tercih ederek birisini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.